IPL

Intense Pulsed Light (IPL) wordt gebruikt om overbeharing en huidaandoeningen effectief te behandelen.

Intense Pulsed Light (IPL) wordt gebruikt om overbeharing en huidaandoeningen effectief te behandelen. Meerdere onderdelen in de huid absorberen licht van verschillende golflengtes. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte, waarmee verschillende indicaties effectief te behandelen zijn.

IPL-ontharen

De flitsen van het laserapparaat wekken warmte op. Doordat je deze op een donker haartje flitst geleid de warmte door naar het haarzakje.

Het haarzakje wordt vernietigd en er kan geen haar meer groeien.

Vanwege de verschillende groeifases van het haar wordt de behandeling om de 6 tot 8 weken uitgevoerd, in 8 tot 10 behandelingen.

Na een aantal behandelingen zullen er al minder haren te zien zijn!

IPL-acne en huidverbetering

Tijdens deze behandeling wordt de bacterie die acne veroorzaakt vernietigd, de talgproductie wordt gereduceerd. Dit betekent dat de talgklieren krimpen en daardoor raken ze minder snel verstopt. Doordat de talgklieren krimpen worden deze ook minder zichtbaar. Deze behandeling kan ook worden uitgevoerd voor een egalere huid. De eerste resultaten zijn al zichtbaar na een paar behandelingen! Het aantal behandelingen is afhankelijk van het type acne.

IPL-couperose en pigmentvlekken

Door de lichtflits die warmte opwekt vindt er een stollingsmechanisme in de vaatjes plaats. Hierdoor vernauwen en verdwijnen rode haarvaatjes, de couperose. 

Doordat couperose en pigmentvlekjes op bijna hetzelfde huidniveau liggen kunnen deze tegelijk behandeld worden. 

De flits breekt het donkere pigment van de pigmentvlekjes af. Vanaf de eerste behandeling zijn de resultaten al duidelijk zichtbaar.

IPL FAQ

Intense Pulsed Light (IPL) wordt gebruikt om overbeharing en huidaandoeningen effectief te behandelen. Verschillende onderdelen in de huid absorberen licht van verschillende golflengtes. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte, waarmee verschillende indicaties effectief te behandelen zijn.

Bij de behandeling van ongewenste haargroei dient het haar pigment te bevatten voor de geleding van lichten en de warmte naar haarwortel, die uiteindelijk vernietigd dient te worden. in blonde, rode en grijze haren, alsmede overgangs-/dons beharing is geen of nauwelijks pigment aanwezig. Een succesvolle behandeling kan derhalve niet gegarandeerd worden. Negroïde huidtypes (huidtype VI) zijn uitgesloten voor enige IPL behandeling wegens het te hoge pigmentgehalte in de huid. De overige getinte huidtypes zijn wel uitermate geschikt voor IPL behandeling. Naast bovenstaande exclusiecriteria zijn er nog diverse te benoemen. U zult altijd eerst een intakegesprek krijgen waarbij een IPL- en een medisch anamneseformulier met u doorgenomen wordt waarna ik beoordeeld of u geschikt bent voor een IPL behandeling.

De duur van een behandeling is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden. Elke lichtflits met de MedCos IPL behandelt een gebied van 5 centimeter lang en 2 centimeter breed. Hierdoor worden vele haarfollikels per flits uitgeschakeld.

Als de lichtflits de haarfollikel bereikt kan men een prikkelende sensatie ervaren, als een elastiekje tegen de huid. De ontstane warmte tijdens de behandeling is vergelijkbaar met zonnebrand.

Bij een behandeling worden alleen de haren getroffen die in de groeifase zijn. De meeste haren bevinden zich echter in de zogenaamde rustfase. Pas als deze haren in de groeifase komen zijn ze ontvankelijk voor een behandeling. Gemiddeld zijn tussen de 8 en 10 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Epileren niet, maar u dient zich wel te scheren, liefst 24-48 uur voor de behandeling. De stoppeltjes dienen zo kort mogelijk te zijn, dan is de behandeling veel minder gevoelig omdat er geen warmte op de huid blijft hangen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u niet kunt zien hoe de haargroei loopt, meestal is dit al goed te zien op een glad geschoren huid, omdat er na het scheren kleine zwarte stoppeltjes achterblijven.

Epileren mag al enige tijd voor het begin van de behandelingen niet meer, minstens 8 weken. De haartjes zijn nodig ter geleiding van de effectieve warmte naar binnen toe. Als er te weinig haartjes zijn teruggegroeid heeft de cliënt nauwelijks rendement van de behandelingen.

Er bestaan ook crémes op de markt die zeggen de haargroei te remmen, deze op te brengen na het harsen of epileren. Gebruikt u die alstublieft niet tijdens de gehele behandelingskuur. We willen immers zoveel mogelijk actieve haarzakjes treffen en anders wordt dit een heel moeizaam proces omdat door deze zogeheten haargroeiremmers de haartjes in een “rustfase” terechtkomen en dan de warmte niet kunnen geleiden naar de haarwortel.

Te vroeg beginnen met een behandeling nadat er vaak is geharst/ geëpileerd.

  • Witte of grijze haartjes. Een witte huid met blonde haartjes kan door het IPL systeem niet behandeld worden omdat voor de geleiding van het licht het pigment van de haartjes gebruikt. Witte, rode en grijze haren bevatten nauwelijks tot geen pigment waardoor er ook geen geleiding plaatsvindt.
  • Een stoornis in het endocriene stelsel (of veel mannelijke hormonen of overgevoeligheid van receptoren voor die hormonen) waardoor er constant slapende haarzakjes actief gemaakt worden (andere haartjes dan die tijdens de behandelingen bestonden).
  • Verkeerde periodieken tussen de behandelingen: te vroeg behandelen geeft minder rendement. Het lichaam maakt nu eenmaal haartjes aan in een bepaald ritme van verschillende groeicycli. Daarom is het ook van groot belang dat u de juiste periodiek tijdens de behandelingskuur aanhoudt.

Nee, de haarzakjes die vernietigd zijn kunnen nooit meer een haartje produceren. Zij zijn “gecoaguleerd” (hun eiwitstructuren zijn op microscopisch niveau samengekleefd) en dat is iets wat het lichaam niet meer kan repareren. Wanneer u tevreden bent met een haarreductie van 80 tot 90%, dan kunt u overgaan tot een IPL behandeling. Wanneer u voor 100% onthaart wilt worden, dan is de IPL Behandeling misschien niet realistisch en zult u uw verwachtingspatroon moeten bijstellen.

Helaas zijn er op onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren, maar die nog door hormoonveranderingen wakker kunnen worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij zwangerschap, in de menopauze, bij gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress, ovariacysten), of bij een periode van veel inspanning. Ook kan het gewoon familiaire aanleg zijn. Bij jonge mannen zal dit vaker voorkomen omdat zij meer testosteron in hun lichaam hebben.

Dat betekent dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien, of dat de donzige resthaartjes toch weer dikker worden. Dus het kan gebeuren dat u uiteindelijk weer “onderhoudsbeurtjes” nodig heeft. Het zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen, want de meerderheid van de haartjes zal zijn uitgeschakeld (omdat die haartjes al wel bestonden tijdens de behandelperiode). Het is belangrijk dat u liever niet meer lichte donshaartjes epileert of harst als u uitbehandeld bent, want als u daaraan gaat trekken, reageert het lichaam op een beschermende manier: hij maakt de haartjes stugger en dikker! Misschien doet het lichaam dit niet zo welbewust. Maar er vindt beschadiging van de haarfollikel plaats, deze veroorzaakt een verhoogde bloedtoevoer en dit geeft verhoogde haargroei. Hierdoor kunnen ook donshaartjes (laguno) zogeheten terminale haren worden. Als u bijvoorbeeld stugge haren uittrekt van de kin, trekt u onwillekeurig soms wat donshaartjes mee. Deze kunnen door verhoogde bloedtoevoer hardere en stuggere haren worden. Kort afknippen is een betere manier.

Wanneer u uitbehandelt bent, dan is het raadzaam om voor een optimaal blijvend resultaat, 2x per jaar een zogenaamde “onderhoudsbehandeling” te ondergaan. Het kan namelijk altijd voorkomen dat er op een bepaalde locatie wat haartjes terugkomen. Wanneer u dit bijhoudt geniet u optimaal van uw ontharingsbehandeling.

Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor daglicht, dus ook voor hoog energetisch licht. Lees goed de bijsluiter van het gebruikte medicijn, of kijk op www.geneesmiddelenrepertorium.nl. Een overgevoeligheid voor sterk licht kan optreden bij diverse medicijnen.

Individueel kan weleens van deze richtlijn worden afgeweken, namelijk wanneer u een bepaald medicijn al jaren slikt en nooit enige overgevoeligheid voor licht heeft gemerkt: dus nooit last had van zonne-allergie (jeuk, bobbeltjes na zonlicht), en nooit de ogen dicht moest knijpen tijdens gewoon daglicht. U kunt dan een paar testpatches laten uitvoeren om te zien hoe uw huid reageert. En als dat goed gaat, kunt u wel de plekken laten behandelen waarmee u niet in de zon komt, bijvoorbeeld de oksels.

Ontstekingsremmers gaan ook niet samen met de behandelingen, want deze remmen bepaalde cellen die juist actief moeten worden na de behandelingen om de huid weer te normaliseren. U kunt kan pas met een IPL ontharingsbehandeling/kuur beginnen als genoemde medicijnen niet meer gebruikt.

De wens tot ontharing mag geen reden zijn deze belangrijke medicijnen af te bouwen. Overleg bij twijfel eerst met uw arts of en wat de mogelijkheden zijn.